Csatlakozásra várva

Alig várom, hogy megérkezzünk a poprádi állomásra. Kiszáradt torokkal ügetek fel az első emeletre, ahol szomjúságom a helyi sörrel kívánom oltani.

Hraballal a Krusovice Pivnicében

Ma van Bohumil Hrabal halálának huszonhetedik évfordulója. Az alábbi írással rá emlékezünk.

Ne mutogass!

Ha az ember kocsmába jár, ne csodálkozzék, ha csúnyán beszélnek vele, vagy mint esetünkben, hogy kioktatják.

Kocsmai monológ

A csávó olyan harminc éves lehetett. Körbejárt a kocsmában és mindenkitől cigit lejmolt. Kapni, persze nem kapott.

Az ittas vezetésről

Baráti társaságokban közkedvelt téma arról beszélgetni, hogy mi minden történhet meg az emberrel, ha ittasan vezet. A sztorik többnyire csattanós poénnal érnek véget.

Egy kocsmában minden megtörténhet II.

Egy történet nem attól lesz érdekes, hogy hol játszódik, vagy, hogy igaz-e, hanem attól, hogy szórakoztató.

Hiánycikk

Szerencsénkre a hiánycikk, ha lehet ezt a paradoxont mondani, az utóbbi évtizedekben hiánycikk lett.

A lélektani határ

Van, aki minden pénzt megad egy sörért és van, aki nem.

A sör helyes használatáról

Szeretjük a jó sört, ezért nem ártana odafigyelni arra, hogy a rendeltetésszerűen használjuk!

Mi van a hátizsákban?

Aki ismer tudja, hogy nem járok síelni, szóval a történet nem az enyém, de a mesélő megbízható forrás, régi barátom Tamás.

Vasárnapi történet

Felnőtt életem vasárnap reggelei hosszú-hosszú éveken keresztül szinte mindig ugyanúgy zajlottak.

Elfutás a balszélen

Lehet, hogy stadion sok épült az utóbbi évtizedben Budapesten is, de a régi focipályák száma lassan a nulla felé tendál.

Szesztestvérek és ivócimborák

Életemben sokszáz kocsmában jártam és rengeteg emberrel ismerkedtem össze, de egyiket sem hívtam meg soha a lakásomba.

Idő van

Másnaposok és rendes vasárnapi ivók figyelmébe: ma minden kocsma az óraátállítás miatt egy órával később nyit.

Másnap

Lajos mint mindennap, ezen a reggelen is a törzskocsmájában kezdte a napját.

Kész átverés

A szomszéd asztalnál két férfi ült. Ha nem is sok, de még egy ujjnyi sör lötyögött a poharuk alján. Ezért váratlan volt, hogy felálltak és távoztak.

A lé elviselhetetlen könnyűsége

Nem tudom tapasztalták-e már, hogy minél több sört isznak, annál szomjasabbak lesznek?

Fuss egy kört!

Ültünk a reggeli napsütésben és örültünk annak, hogy ismét túléltünk egy viharos éjszakát.

Kozák koktél

Arra nem emlékszem, hogy hogy kerültünk a csallóközi falu kocsmájába, csak arra, hogy a vasárnap délután érdekes véget ért.

Kocsmapolitika

A szervezkedő munkások a nagygyűléseiknek helyszínt biztosító sörcsarnokokban a bérleti díjat bőségesen fogyasztott sörrel fizették meg.

Sajtótájékoztató

Tapasztalataim szerint egy sajtófogadás étel és ital kínálatának minősége fordítottan arányos a megosztani kívánt hír értékével.

Drágul a cseh sör

A cseh piac vezető sörgyártója a Prazdroj bejelentette, hogy októbertől átlagosan három százalékkal emeli a sör árát.

Sörözni a legjobb baráttal

Ha az ember évek óta iszik a legjobb barátjával, akkor nem sok meglepetés éri, már minden történet ismerős.

Egy ikonikus sör

A Stone Brewing tizenhat hónappal azután kezdte el árusítani a Bastard Ale-t, hogy 1996-ban San Diegóban megnyitotta sörfőzdéjét.

Bajban a cseh sörfőzdék

A koronavírus-járvány drámai módon csökkentette Csehországban is az idegenforgalmat és a vendéglátást.

Száz sör

Én annyira szeretem a sört, hogy ha tehetném, száz sört innék naponta. Tudom, hogy ez lehetetlen, de szeretek eljátszani a gondolattal, milyen jó is lenne.

Egy demizson sör

Pesti vagyok, nem budai, mégis a hetvenes évek közepétől a rózsadombi Bimbó csárda volt az egyik gyakran látogatott bázis.

Kocsmai affér

„A Móri mindig egy szar hely volt, sunyi alkeszok törzshelye, ócska lőrét mértek, de legalább nem volt drága” – írta az affér helyszínéről Merza Gábor barátom.

Álomsör

Borban csak szükségből, vagy anyagi megfontolás alapján gondolkozunk.

Legendás szódások

Az igazi fröccs természetesen szódával készül. De ki csinál manapság szódát?

Pályaudvar!

Az első látásra megszerettem – és sokáig a kedvenc prágai kocsmám is maradt – az U Černého vola.

Helloween és a töksör

Azt talán mondanunk sem kell, hogy a töksör kultusza Amerikából indult el és eredetileg semmi köze nem volt a Halloweenhez.

Mértékegység a korsó

A prágai kocsmák egyik csodája volt számomra, hogy a pincérek kérés nélkül, azonnal hozták a következő sört, ha kiürült a korsó.

Strigulák a cetlin

Rendes cseh kocsmákban a számolócédulákra húzott strigulákkal tartják számon a fogyasztást.

Fotózás kocsmában

Aki próbálta tudja, kocsmában fotózni távolról sem tartozik az egyszerű dolgok közé és nem elsősorban a technikai problémák miatt.

Séta sörivóknak

A Rauchbier aromáját a készítéséhez használt különleges maláta adja, melyet bükkfahasábok lángja felett szárítanak. A füst beleivódik a malátába és ez különleges ízt ad ennek a sörtípusnak.

Becsajozva

A Tatranský Čaj féldecis pohárban érkezett a szerzőhöz, aki rossz szokásához híven a sörét kívánta valamilyen lélekmelegítővel kísérni a komáromi kocsmában.

Balatoni sörözés

A hely szelleme mindig nagyon fontos és nem mindegy, hogy a sörözés mennyire alkalmazkodik ehhez.

Kibaszott pokol

Ha a hülyenév-adásban lenne rangsor, igen előkelő helyet foglalna el a német Brauhaus Hartmannsdorf „Fucking Hell” nevű söre.

Lüttje Lage

A virtusivást semmiképp nem neveznénk kocsmai sportnak, inkább a lerészegedéshez vezető út lerövidítésének.