Olvasási idő: 2 perc

A Maibock, azaz a májusi baksör a legfiatalabb típus a bakok között. Azt is mondhatnánk, hogy a hagyományos bak világos verziója – ami ugye minimum 6,3 százalék alkoholtartalmat jelent. Mivel jellemzően szárazabb, komlósabb és malátás karaktere is visszafogottabb, sokan a hagyományos „Münchner Hell” erősre főzött változatának tartják a Maibockot, mely – hasonlóan az Oktoberfestbierhez – egy fesztiválsör, amely a sörtípusok határait feszegeti, és nem nagyon engedi magát se ide, se oda besorolni. 

A Maibock természetesen, sajátosságai ellenére, hasonlóan a többi baksörhöz, egy erős lager, amelyet a tavasz tiszteletére májusra főznek és minden évben nagy ünnepség keretében verik csapra. Május végére többnyire el is szokott fogyni az utolsó cseppig, akár hordóba töltötték, akár palackba..

Bárhogy is nevezzük, a Maibock enyhén pirított vagy kenyeres malátakarakterrel, mérsékelt komlós keserűséggel és 6,3-8,1% közötti, alkoholtartalommal, kifejezetten barátságos alkoholmelegséggel fejezi ki magát. Szóval csak óvatosan, mert a tavasz ravasz és ha túl bátran kortyolgatjuk a májusi baksört, könnyen felöklel bennünket.