Olvasási idő: 3 perc

A sör számtalan aromás molekulát tartalmaz, de ezek megkülönböztetése nemcsak a laikus sörivók, hanem a szakértők számára is nagy kihívás. Belga tudósok most a probléma megoldásához a mesterséges intelligenciát hívták segítségül.

Nagyszabású kutatásukhoz kétszázötven, a kereskedelemben kapható belga sört vetettek alá kémiai elemzésnek. Ennek során a tudósok a sörök több mint kétszáz kémiai tulajdonságát vizsgálták meg, amely alapján részletes „kóstolópanelt" állítottak össze. Ezt követően közel kétszázezer fogyasztói vélemény elemeztek – többek között az Untapdd és a Ratebeer hozzászólásokat –  és ennek alapján összeállították azoknak az anyagoknak a skáláját, amelyekből a lfogyasztók szerint a egízletesebb sört lehet készíteni. 

A kihívásokkal teli második szakasz csaknem három évig tartott, ennek során a kutatók egy tizenhat fős, sörszakértőből álló kóstolóbizottsággal találkoztak. Ezek a szakértők megkóstolták az összes korábban elemzett mintát, és felmérték azok ízjellemzőit. A tudósok a szakértői vélemények segítségével kiválasztották az ötven legjobb mintát, melyekről igyekeztek minden adatot összegyűjteni.

A kutatás utolsó fázisában mindezekkel az adatokkal a mesterséges intelligencia, az emberek ízlési preferenciái alapján olyan anyagok kombinációját fejlesztette ki, amelyek javítják a sör ízét, például tejsavat és glicerint. Az így készített söröket a már említett tizenhat szakértőből álló bizottság kóstolta meg, és egyetértettek abban, hogy ez a sör valóban sokkal jobb ízű, mint az általuk eddig kóstolt minták.

Hogy a jövőben a mesterséges intelligencia egyre fontosabb szerep kap a sörfőzésben is, az nem kétséges. Őszintén reméljük, hogy ennek csak a hasznát fogják látni a fogyasztók.

A tanulmány ITT olvasható