Olvasási idő: 2 perc

A sörhőmérséklet-mítosz leggyakrabban hangoztatott változata az, hogy ha egy sört lehűtöttek, majd hagyták felmelegedni, majd újra kihűl, akkor a hőmérséklet ingadozás hatására a sör tönkremegy és ihatatlan lesz. Ez azonban így, ebben a formában nem igaz.

Azt nyilván többen is tapasztalták, hogy, a megfagyott sör, ha felolvad, már sokat veszít a minőségéből. Az már ritkábban fordul elő, hogy a hűtőtáskából kivett sört órákig a tűző napon felejtjük és a sör felforrósodik. Ebben az esetben felgyorsulnak az oxidatív reakciók a sörben és minél tovább van kitéve a sör ennek a magas hőmérsékletnek, annál kellemetlenebb lesz a hatás.

Tehát nem a hőmérséklet változása, hanem az számít, hogy mennyire meleg a hőmérséklet.

A fentiek alapján magától értetődő, hogy a sör hűvösebb hőmérsékleten való tárolása meghosszabbíhatja a szavatossági időt és ehhez elég, csak szobahőmérsékleten, vagy hűvös pincében tárolni és elegendő csak a fogyasztás előtt néhány órával az ivási hőmérsékletre hűteni.

A sörök ideális fogyasztási hőmérséklete is különböző, erre sem árt odafigyelni! Erről ITT olvashat.