Olvasási idő: 3 perc
Eleink már nagyon régen rájöttek arra, hogy a különféle kórságok gyógyításához a természet patikája sokféle gyógyszert kínál. Ezért aztán egyre nagyobb igyekezettel gyűjtögetni, termeszteni kezdték Flóra istennő ajándékait. A legnagyobb gondot az jelentette, hogy az ezekből főzött teák az esetek túlnyomó részében igencsak kellemetlen ízűre – rendszerint alaposan keserűre – sikeredtek.
Szerencsére azonban akadt egy bölcs kutató, aki felfedezte, hogy a gyógynövények hatóanyagait alkohoban áztatással is ki lehet nyerni, így a gyógyulni vágyók már nagyobb lelkesedést és hajlandóságot mutattak a szer elfogyasztására. Amikor aztán elkezdték azokat édesíteni, rájöttek, hogy az itóka nem csak betegségek alkalmával hasznos, hanem kedvcsinálónak sem utolsó akkor abban a pillanatban a „keserűlikőr fel lett találva”!
Az idők folyamán aztán minden olyan cég, amelyik - ahogy mondani szokták - valamit is adott magára, kínálni kezdett valamilyen, gyógynövényekből készült keserűlikőrt. Ezeknek az italoknak az alkohol- és cukortartalma nagyon változó, és igencsak változatos a felhasznált anyagok száma és sokfélesége is, de egy biztos: egy ital csak akkor méltó a gyomorkeserű névre, ha ízesítése kizárólag és szigorúan csak természetes növényi részek felhasználásával történik. Ezeket a szakma drogoknak nevezi, vagyis a mára a köztudatban elhíresült fogalommal ellentétben, esetünkben olyan szárított és aprított növényi részekről van szó, amelyek több-kevesebb mennyiségben gyógyhatású vegyületeket, illetve különböző íz- és zamatanyagokat tartalmaznak.
Számtalan keserű és félkeserű likőrféle létezik és már rég óta nem a gyógyszer funkcióról, hanem a gasztronómiai élvezeteket segítő aperitifekről és digesztifekről van szó. A hétpecsétes titokként kezelt összeállítások általában néhány markánsan keserű drogot tartalmaznak, különböző mennyiségben, amelyek mellé aztán, mintegy a harsogó ízek tompítására, kerekítésére felhasználnak számtalan egyéb, különféle növénykivonatot és desztillátumot.A keserű kísérők ideálisak a sör mellé is. Szinte valamennyi közép-európai országnak megvan a maga nemzeti gyomorkeserűje – a Becherovka, az Unicum, a Fernet, az Underberg, hogy csak a legismertebbeket említsem – amelyet szinte mindenütt előszeretettel fogyasztanak sörrel.